Pimeä, pimeämpi, …

Posted by on Apr 24, 2011 in Blogi | 2 comments

Kesän lähestyessä hyvää vauhtia havahtuu jälleen siihen millaisissa “luolissa” talvikauden tapahtumissa kisataan.

Halleissa sisäkisoissa on luonnollisesti hämärää, minkä huomaa ulkoa sisälle tultaessa. Silmä kuitenkin tottuu valaistukseen nopeasti – kamera ei. Pääsiäiskisoissa tuli napattua pari esimerkkiruutua näyttäen sen kuinka pimeää on “pimeä”. Ensimmäisessä kuvassa on keväinen iltapäivä hallin edustalta. Jälkimmäinen kuva on otettu hallista täsmälleen samoilla asetuksilla ja säädöillä.

Ulkona 1/160, f7.1, ISO100

Sisällä 1/160, f7.1, ISO100

Sisäkuvaan ei jäänyt mitään muuta kuin himmät raidat hallin katon valoista. Yksinkertaisesti valoisuusarvoja vertailemalla voidaan todeta, sisällä kirkkaimmat kohdat eli loisteputket ovat yhtä kirkkaita kuin portaiden kaiteen varjopuoli ulkona. Ei siis ihme, että sisäkisojen kuvia parsiessa päälaen harmaantumis- ja hihojen hiiltymisriski on ollut korkealla.

Täältä yksi ääni kesälle!

VN:F [1.9.22_1171]
Arvostele kirjoitus
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
Pimeä, pimeämpi, ..., 4.5 out of 5 based on 2 ratings

2 Comments

  1. Minkälaisilla kameransäädöillä kuvaat halleissa ? Itsekin agilitykuvausta harrastavana olen taistellut toistuvasti hallikuvauksen kanssa

  2. Jos kyseessä ei ole valoisa hetki ikkunallisessa hallissa, pääsääntöisesti homma menee niin, että ruuvataan herkkyys ja aukko tappiin (eli 320-/6400 ja f1.4-f4), minkä jälkeen katsotaan mitä jää suljinajaksi. 1/200-1/320 alle ei tee hirveästi mieli mennä, joten ei ole harvinaista, että jälkikäteen valotusta pitää nostaa vielä 0,5-1,5 aukkoa.

    Wikipediasta “Exposure value” -artikkelin taulukoista kohdan EV3 kohdalta voi lähteä suunnittelemaan sitä millä kombinaatiolla valoa lähtee kennolle keräämään 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[ + ]