Uudenvuoden kisat Hyvinkäällä

Posted by on Jan 7, 2012 in Blogi | 0 comments

Uusi vuosi mallia 2012 alkoi vierailulla HAUHAU:n kisoihin Hyvinkäällä uudenvuodenpäivänä. Joulukuun alkupuolella samaisessa hallissa tuli kuvattua kolmosluokan kilpailuja, ja tasapuolisuuden vuoksi tällä kertaa ohjelmassa oli Esa Muotkan ja Henri Luomalan tuomaroimia ykkös- ja kakkosluokkia.

Ykkösluokkien hyppyrata osoittautui haasteelliseksi, ja kaikista säkäluokista kasaan saatiin vain neljä puhdasta nollaa. Tuloksiin katsomatta ykkös- ja kakkosluokat tarjosivat värikkäitä suorituksia, ja HAU:n medi2-parin Minnan ja Ruun vauhti oli varsin vaikuttavaa.

Minna Päivärinta ja pyrpap Ruu (HAU)

Hieman huoltakin herätti erityisesti maxi1-luokassa loppusuoran rengas, jossa tapahtui useita törmäyksiä. Putken jälkeisellä hypyllä ei näyttänyt tapahtuvan erityisesti liukasteluja johtaen ongelmiin renkaalla. Toisaalta rengas oli juuri hallin hämärämmässä kohdassa – liekö sillä vaikutusta etäisyyden arvointiin. Ratapiirros löytyy alta.

Ykkösluokan hyppyrata (tuom. Esa Muotka)

Yksi hurjimmalta näyttäneistä tilanteista sattui, kun rataa suorittanut bordercollie jäi hajoamattomaan renkaaseen kiinni törmättyään ensin renkaan sivuun. Onneksi törmäyksessä ei ilmeisesti käynyt vakavammin. Tämän lisäksi alemmissa tasoluokissa jouduttiin ainakin kertaalleen turvautumaan ensiapuun anturan paikkausta varten.

 

Päivän kilpailuihin piirretyt radat osoittivat jälleen Hyvinkään hallin haastavuuden kuvaamisen kannalta. Ratajärjestelyt rajaavat mahdolliset kuvauspaikat puolikkaaseen lyhyeen sivuun, joten profiilista riippuen edes jollain tavalla kuvattavat esteet jäävät tyypillisesti vähiin. Lisähaasteena on vielä rata-alueen etuosan varjokohta, joka olisi muuten melko sopivalla etäisyydellä tiukempia lähikuvia tai hieman laajempia koirakkokuvia varten. Valojen puute puolestaan johtaa siihen, että kohteeseen osuu latteahko vastavalo takaa, ja etupuolelle heijastuu epäimartelevasti alaviistosta keinonurmen heijastus. Käytännössä tilanne johtaa siihen, että sekä valon määrä, suunta, ja sävy vaihtelevat voimakkaasti kohteessa. Vaihteleva valon määrä ja sävy on periaatteessa hyödyllinen, mutta hankala suunta vaikuttaa negatiivisesti kuvien ulkoasuun. Tilannetta voi toki korjata melko pitkälle jälkikäsittelyllä, mutta kattavan kuvaston yksilöllinen käsittely veisi epäkäytännöllisen paljon aikaa.

Alla esimerkkinä kuvapari loppusuoran kahdesta peräkkäisestä esteestä:
1) Ylempänä rengas varjon kohdalla, jossa taaempi kohtuullinen valaistus toimii korkovalon tavoin, mutta kohteen etualan varjojen sävy on väkisin vihertävä
2) Alempana n. sekuntia myöhemmin kuva maalista, jossa varjoalue jää taas sopivasti taustalle, ja kohde korostuu huomattavasti paremmin yläviistosta tulevan suoran valon ansiosta

1) Esimerkkikuva etualan varjosta

2) Vallitseva valo etualalla

Menomatkan utuiset maisemat vaivalloisesti nousevan auringon valaisemina saivat toivomaan että agilityssäkin olisi mahdollista järjestää jääkiekon “talviklassikon” tapaan ulkokisoja talven aikana, mutta käytännön syistä tähän ei taideta koskaan päästä.

Kisakuvat löytyvät osoitteesta http://koirakuvat.kuvat.fi/kuvat/2012-01-01 hauhau/  (Henri Luomalan radat,  ja tulokset)

 

Uuden vuoden juhlinta ottaa koville

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Arvostele kirjoitus
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[ + ]