Koiramestari 2013

Posted by on Feb 19, 2013 in Blogi | 0 comments

edit: Linkki korjattu 19.2.

Tammikuun alkupuolella eri puolilla nettiä alkoi levitä osallistumiskutsuja koira-aiheiseen tv-ohjelmaan. Kyseessä oli YLE:n nuorille suunnattu Galaxi-ohjelma, jonka 19.2. alkavien Koiramestari-jaksojen nauhoituksiin haettiin nuoria koiraharrastajia kilpailemaan ohjelman otsikon mukaisesta tittelistä.

Ohjelmaesittelyä lainaten sarjassa etsitään maan parhaita nuoria koiranohjaajia ja koiria. Turnausmuotoon rakennetussa formaatissa on aiemmin kisattu lentopallon ja salibändyn parissa, johon koiraurheilu nyt siis oli valittu jatkoksi Kennelliiton yhteistyön suosiollisella vaikutuksella. Itse kilpailutehtävät on rakennettu tokon ja agilityn ympärille, joten pelkästä agilitykilpailusta ei ole varsinaisesti kysymys.

Juontajien homma on putkessa.

Joka puolella kameroita!

Agilityn ollessa kuitenkin merkittävässä osassa sarjassa, Koirakuvien arkistomateriaalillekin löytyi varsin positiivisena yllätyksenä käyttöä ohjelman yhteyteen tammikuun loppupuolella ennen ohjelman kuvauksia – etenkin kun Koiramestarin asiantuntijatehtäviin oli valjastettu tähtituutoreiksi nimekäs trio edustamaan suomalaista agilityosaamista: Janne Karstunen, Niina-Liina Linna sekä Carolina Pellikka.

Alun perinkin oli suunnitelmana pyrkiä piipahtaa kuvauksia katsomassa, mutta arkistokuvien käyttöön päätymisen myötä kuvauspaikkana toimineella Univet-areenalla tuli vietettyä useampi tunti tuotantotiimin työskentelyä ja ohjelman valmistumista seuratessa. Samalla tuli itse kuvattua kohtalanen määrä behind-the-scenes -materiaalia… vaikkapa blogikirjoitusta varten.

Kuvaustauolla saattoi jopa hymyilläkin…

…ja välillä meininki oli kerrassaan naurettavaa

Paikalle saavuttaessa yllätys oli aluksi melkoinen, kun tyypillinen agilityhalli oli muuntunut tv-studioksi kauttaaltaan tummine lavasteverhoineen valoasennuksia ja katsomoita unohtamatta. Rakennustyöt oli kuulemma saatu tehtyä kokonaisuudessaan vuorokauden aikana, mitä voisi pitää jonkinlaisena ihmeenä. Toisaalta ohjelmaa oli tekemässä kokenut tiimi, joten heille tällaiset operaatiot lienevät pikemminkin arkipäivää. Tuotantoryhmän kokemuksesta ja ammattitaidosta kertoi omalta osaltaan sekin miten sujuvasti tiimi tuntui toimivan yhteen kuvauksissa. Kameramiehillä oli omat tehtävänsä selvillä, eikä enemmän liikkuvat kameratkaan olleet edes vahingossa muiden kuvauslinjalla. Monipuolisesta kuvauskalustosta steadycam ja puomin päässä operoitavat kamerat taisivat kerätä eniten kiinnostusta ulkopuolisten keskuudessa, eikä suotta – sen verran poikkeavista (ja kalliista) työkaluista on nykyäänkin kyse. (Vuoden Helsingin 2007 viisubuumin viimeistään tutuksi useimmille tekemää spidercamia eivät olleet kuitenkaan virittäneet paikalle 😉

Parrakas setä omituisen kameran kanssa ei pelottanut lainkaan.

Frisyyri kuntoon – hold your breath.

Kovin montaa kertaa kamerassa oleva mahdollisuus vaimentaa laukaisuääni ei ole tullut tarpeeseen, vaikka juhla- tai puhetilaisuuksia harvakseltaan kuvatessa onkin kätevä hiljentää merkittävästi peilikoneiston ja sulkimen raksahdusta. Sen sijaan Koiramestari-kuvausten lavasteisiin piiloutuessa olisi ajoittain toivonut hiljennysominaisuuden olevan vieläkin tehokkaampi, sillä joitakin kuvia tuli väkisinkin otettua myös haastattelujen aikana. Tietenkin suurimman osan hiljaisemmista kuvista pyrin saamaan harjoitusottojen (tai sellaiseksi päätyneiden) aikana. Pahoittelut menevät kuitenkin varmuuden vuoksi ohjelman äänitarkkailijan suuntaan mahdollisista ylimääräisistä rapsahduksista studioäänten joukossa!

Varsinaisesta kilpailusta liikaa paljastamatta osallistujakaartiin oli valikoitunut monipuolisia koirakoita laajalla ikähaarukalla. Näistä osa oli liikkeellä lainakoiran/lainaohjaajan voimin. Joukosta löytyi pareja, joiden koirat on vielä toistaiseksi nähty kisaradoilla eri kuskien ohjauksessa. Ja näyttipä mukana olleen jo agilityn maajoukkuekarsinnoissakin tavattu koirakko. Toivottavasti ohjelman katsojakunta ei vain saa kovin vääristynyttä kuvaa koiran kouluttamisen haasteista, kun nuoret kilpailijat tahkoavat sujuvia radanpätkiä niin vaivattoman näköisesti…

Kilpailusuoritusten tuomarointi on Jannen vastuulla, ja Caro sekä Niinu arvioivat koirakoiden edesottamuksia kommentaattoreina. Itse en tiedä kuinka paljon tv-esiintymistä heillä onkaan takana, mutta asiaan erikseen huomiota kiinnittäneenä kolmikon esiintyminen kameroiden edessä ei vaikuttanut lainkaan uudelta asialta, ja haastattelutuokiot näyttivät sujuvan luontevasti. Tässä mielessä olikin varsin huojentavaa huomata, että ohjelman kokenut juontajaparikin joutui muutaman juonnon yhteydessä ottamaan nauhalle pari ylimääräistä kierrosta sopivia sanoja sovitellessa.

Kuka onkaan haastateltavana..?

Janne Karstuselle ei kukaan muistanut mainita, että raidalliset asut eivät välttämättä sovi telkkariin 🙂

Kokonaisuutena vierailut ohjelman kuvauksissa olivat jälkeenpäin ajateltuna todella hyödyllisiä, ja paljon ideoita jäi mieleen sulateltavaksi kuvausryhmää seuratessa omaa tekemistäkin silmälläpitäen. Jäämme seuraamaan jännityksellä miltä lopullinen ohjelma näyttääkään!

 

Koiramestari-avausjakso YLE Areenassa tiistaina 19.2.2013:
http://areena.yle.fi/tv/1801284

Kennelliiton tiedote ohjelmasta:
http://www.kennelliitto.fi/FI/kennelliitto/uutiset/2013/20130215_koiramestari_alkaa_ylella.htm

 

VN:F [1.9.22_1171]
Arvostele kirjoitus
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Koiramestari 2013, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[ + ]